Zöld hírek

Ezen az oldalon olvashat azokról a környezetbarát tisztító- és mosószerekről, valamint takarítási módszerekről, melyekkel megkönnyítheti és biztonságosabbá is teheti saját és családja életét. A cikkek után lehetőség van a hozzászólásra, továbbá itt tudja feltenni a témához kapcsolódó kérdéseket is, melyekre igyekszünk minél gyorsabban válaszolni.

Vegyszermentes takarítás – Ahogy nagyanyáink csinálták

Légfrissítő:
Forralj egy kisebb lábasban fahéjdarabokat és szegfűszeget, majd tedd a fűtőtestre! Használhatsz illóolajakat is.

Vízkőoldó:
ecet és víz 1:1 arányban tudsz csinálni, ha makacsabbak a foltok, hosszabb időre is rajta hagyhatod a felületen.

Ablaktisztító:
20 százalékos ecetből, 1 rész ecet, 4 rész forró víz arányban készíts keveréket. Ez tükörre és bármilyen üvegfelületre használható. Ha makacsabb a kosz, akár 1:1 arányban is keverheted. Egy puha rongy segítségével mosd át az ablakot, majd töröld szárazra. Ha koszosabb az ablak, használhatsz mosószódás vizet is.

Szőnyeg- és kárpittisztító szer:
Keverj össze 2 rész kukoricakorpát 1 rész bóraxszal (nátrium-borát)! Szórd egyenletesen a szőnyegre, és egy óra múlva porszívózd ki. A foltokat töröld át szappanos vízbe kevert ecettel.

Ezüsttisztító szer:
Tegyél egy darab alufóliát egy lábas aljára. Önts bele vizet, egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál sót! Forrald ebben az oldatban az ezüstöt három percig, vagy áztasd bele tíz percre!

Folttisztító:
Készíts masszát citromléből és szódabikarbónából, melyet aztán 20 percig hagyj állni a foltos felületen. Ezután súrold át kefével!

Fa tisztítás:
Étolaj és 70 százalékos alkohol 1:1 arányú keverékével bármilyen foltot el tudsz tüntetni a fafelületekről.

Mosogatógép-tabletta:
100 gramm szódabikarbóna, 50 gramm só, 12 gramm borkősav vagy citromsav elegyéből készíts tisztítószert. Egy evőkanállal tegyél a gép mosószer-adagolójához. A fenti adag kb. 15 mosogatáshoz elegendő!

Folyékony mosószer:
Egy babaszappant vagy mosószappant reszelj le egy nagyobb lyukú reszelőn és old fel egy liter meleg vízben, majd forrald fel a tűzhelyen. Ugyanúgy használd, mint más folyékony mosószert.

Súrolószer:
Néhány kanál sót keverj össze ecettel vagy citromlével. Vizes ruhával vagy durva szivaccsal dörzsöld át vele a felületet! Nemcsak tisztít, de fertőtlenít is. Az odaégetett edényekbe tölts kevés vizet, oldj fel benne két teáskanál szódabikarbónát, majd a keveréket forrald fel. Miután kihűlt a víz, dörzsöléssel könnyen felszámolható minden folt.

Ha Önnek is vannak hasonló tippjei, akkor kérem ossza meg azokat a többiekkel egy kommentben! Hálás köszönet érte!


Vélemény, hozzászólás?